*********
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Do%C3%A7Dr-%C4%B0lyas-Yolba%C5%9F/1564898690430554
  • https://twitter.com/ilyasyolbas
  • https://www.instagram.com/prof.dr.ilyasyolbas
......Çocuk-ve-Yetişkin.... .......HASTALIKLAR........ ....ARŞİVİ....
Hava Durumu
Ürün ve Hizmetler
Anket
TEMEL AİLE HEKİMLİĞİ KİTABINI HEKİM ARKADAŞLARINIZA ÖNERİR MİSİNİZ?

SU ÇİÇEĞİ 5.-6. HASTALIK

SU ÇİÇEĞİ 5.-6. HASTALIK

SU ÇİÇEĞİ (VARİSELLA ZOSTER):

Etken varisella zosterdir. Direk temas, tükrük damlacıkları, hava yolu ile bulaşır. En sık 1-6 yaşları arasında görülür. Mortalite 2/100.000’dir. Ensefalit, pnömoni ve Reye sendromu bazı komplikasyonlarıdır. Prodromal dönemde ateş (döküntüden 1-2 gün önce), karın ağrısı, baş ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, öksürük, boğaz ağrısı olabilir. Bulaştırma döküntüler çıkmadan 1 gün önce başlar ve tüm döküntüler kabuklanana kadar sürer. İnkübasyon süresi 11-21 gün gündür. Döküntü ve semptomlar aynı zamanda başlar. Döküntüler gövdeden küçük kırmızı papüller şeklinde başlar. 1-2 saat papüller eritematöz tabanlı veziküller halini alır. Vezikül içindeki sıvı 24 saat içinde bulanıklaşır (püstül) daha sonra kabuklanır. Döküntü 3 gün çıkmaya devam eder. Gövdeden başlayıp, baş ve yüze yayılır. Ekstremitede nadirdir. Saçlı deride bulunur. Mukozalarda görülür. Döküntüler farklı evrededir ve kaşıntılıdır. Tüm lezyonlar kurutlanır, kurutlar erken kaldırılmamışsa skar bırakmaz.

    ** Diğer birçok virus hastalığında olduğu gibi su çiceği erişkinlerde daha ağır seyreder.

Tedavi: Çocuklarda semptomatik tedavi verilir. Ateş için parasetamol, Kaşıntı için  Antihistaminik gibi ilaçlar yetelidir. Komplikasyonlar tedavi edilir (pnömoni vb). Bağışıklık sistemi baskılanmış hastalar ve doğumdan 5 gün önce ya da 4 gün sonrası arasında suçiçeği başlayan annenin bebeğine de asiklovir kullanılabilir. Kanser hastaları, yenidoğan ve gebelerde aşı + VZIG kullanılabilir. Aşı temastan sonraki ilk 72 saatte etkilidir. Varisella-zoster imünnglobulin (VZIG) Temastan sonraki ilk 96 saatte etkilidir. Pnömoni, hepatit, trombositopeni ve ensefalopatisi olan her hastaya İV yoldan asiklovir vakit kaybedilmeden verilmelidir.

Asiklovir: ZOVİRAX® 250 mg FLAKON ( 5 adet flakon )

                  ZOVİRAX®  400 mg/5ml  100ml FORT SÜSPANSİYON

                  AKLOVİR® 200mg 25 tb, 800mg  20 TB,  200mg/5ml 100ml SÜSP.

Doz:1500 mg/m2/gün 3 dozda IV olarak 7 gün süreyle veya 2 gün içinde yeni bir lezyon belirlenmeyinceye kadar verilir.

** Çocuklarda, adölesanlarda ve erişkinlerde ilk lezyonun ortaya çıkmasından sonraki 24 saat içinde oral asiklovir tedavisinin kullanılmasının semptomların derecesini hafiflettiğini söyleyen yayınlar vardır.

    ** Bir çok virus hastalığında olduğu gibi su çiceği enfeksiyonu da erişkinlerde daha ağır seyreder.

Ensefalit ve serebellar ataksi : Özellikle 5 yaşından önce ve 20 yaşından sonra artar. Meningoensefalit; konvülziyon, ense sertliği ve şuur değişiklikleri ile ortaya çıkarken, serebellar ataksi ise yürümede güçlük, konuşma bozukluğu ve nistagmus ile karakterizedir. Nörolojik bulgular genellikle döküntüden sonraki 2-6 günde ortaya çıkar. Genellikle 2-3 gün içinde iyileşme görülür.

ERİTEMA İNFEKSİYOZUM (Beşinci hastalık):

Etken Parvovirüs B19 dur. Kemik iliğinde eritroid seri öncüllerini etkiler. Fetal infeksiyonlar hidrops fetalis yapabilir. En sık 5-15 yaşlarında görülür (erişkinlerde de görülebilir). Baş ağrısı (%20), ateş (%20), boğaz ağrısı (%15), kaşıntı (%15), burun akıntısı (%10), karın ağrısı (%10), artralji (%10) olabilir. Tanı klinik ve seroloji ile konur. Çocuklarda salgınlar yapar hafif ateşsiz eritemli bir döküntüdür. Yanaklarda göze çarpan eritem (tokatlanmış yüz görüntüsü) ve sönüp yenilenen deri kızarıklığı ile nitelenir. Dantel benzeri yaygın raş olabilir. Güneş ışığında artar öldürücü değildir.

 Tedavi: Özgül tedavi yoktur semptomatik tedavi (antipiretik, antihistaminik.) uygulanabilir. Vakaların aşırı sıcaktan ve güneş ışığından uzak tutulmaları uygun olur.

Parasetamol: PAROL® 120 Mg sup. (fitil) veya 120 -250 Mg ŞURUP veya 500 Mg TB

            Doz: 10-30mg/kg/doz 3-4 dozda, max:100mg/kg/gün) ve yetişkin 3x500mg

ROSEOLA İNFANTUM (6. hastalık):

Etken insan herpes virüs 6’dır. 6ay veya 4 yaş altında görülür. Kuluçka sürsi 10 gündür.  Şiddetli ateş ( 40-41 C)  3-5 gün sürer. Genel durum iyi seyreder. Döküntü 1-3 gün değişen sürelerde devam eder. Kırmızı makul veya makülo-papüler 2-3 cm çaplıdır. En fazla ilkbaharda görülür. Eritematöz makülopapüler döküntüler daha çok gövdededir. Hızla kol, ense, yüz ve bacaklara yayılır. 24 saat içinde solar. Döküntü öncesi periorbital ödem olabilir. Döküntünün görülmesiyle beraber ateş düşer. Ateşin ilk 24-36. saatinde lökositoz daha sonra lökopeni olur. Febril konvülziyonla (%6-15)  ishal (%68), öksürük (%50). görülebilir. Tanı, seroloji ile konur.

Tedavi:  Spesifik tedavisi yoktur. Ateşli dönemde antipiretikler kullanılabilir.

Parasetamol: PAROL® 120 Mg sup. (fitil) veya 120 -250 Mg ŞURUP veya 500 Mg TB

            Doz: 10-30mg/kg/doz 3-4 dozda, max:100mg/kg/gün) ve yetişkin 3x500mg








Yorumlar - Yorum Yaz
Üyelik Girişi
ATED DERNEĞİ
BİZİ TAKİP EDİNİZ
Eğer HEKİM İseniz
BİZİ
İNSTAGRAM
FACEBOOK ve TWİTTER'dan
TAKİP edebilirsiniz




OTOMATİK PERSENTİL HESAPLAMA PROGRAMI
BEBEK GELİŞİM TAKİBİ
FOTOTERAPİ SINIRLARI

FOTOTERAPİ VE EXCHANGE SINIRLARI

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi61
Bugün Toplam1120
Toplam Ziyaret8853900