*********
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Do%C3%A7Dr-%C4%B0lyas-Yolba%C5%9F/1564898690430554
  • https://twitter.com/ilyasyolbas
  • https://www.instagram.com/prof.dr.ilyasyolbas
......Çocuk-ve-Yetişkin.... .......HASTALIKLAR........ ....ARŞİVİ....
Hava Durumu
Ürün ve Hizmetler
Anket
TEMEL AİLE HEKİMLİĞİ KİTABINI HEKİM ARKADAŞLARINIZA ÖNERİR MİSİNİZ?
Prof.Dr. İLYAS YOLBAŞ
ADÖLESAN DÖNEMİ PROBLEMLERİ
16/04/2015

ADÖLESAN DÖNEMİ PROBLEMLERİ

      Adölesan dönemi:  Kızlarda 10-11 yaş (8-13.5)  Erkeklerde 12 yaş (9-14) dönemi olarak tanımlanır.

     Adölesan dönemde ortalama boy artışı;   Kızlar ortalama 10-20cm,  Erkekler ortalama 15-25 cm civarındadır. Adölesanlarda  en hızlı boy artışı  zamanı ise erkeklerde  14-15 yaş,  Kızlarda 12-13 yaş dönemine denk gelir. Ağırlık artışı her iki cinste ortalama   7-30 kg arasında olur.

      Adölesan dönemi üç döneme ayrılır; Erken ergenlik (adolesan) dönemi (10-13yaş), Orta ergenlik (adolesan) dönemi (14-16 yaş) ve Geç ergenlik (adolesan) dönemi (17-19 yaş) arası olarak tanımlanır. Farklı kaynaklarda bu yaş aralıklar farklı olabilir.

 

** Genç Dönemi   15 – 24 yaş arası dönem olarak tanımlanırken gençlik   dönemi 10 -  24  yaşarası dönem olarak tanımlanır.

     Adölesanlarda en sık görülen sağlık problemleri :  Büyüme geriliği, Boy kısalığı veya uzunluğu,  Pubertal sorunlar, Jinekomasti, jinekolojik problemler , Skrotal Hastalıklar, Enüresiz nakturna,  Hipertrikozis, hirsutismus, Meme hastalıkları , Obesite, Yeme Bozuklukları (anoreksiya nevroza, bulmia vb.), Psikososyal problemler , Ortopedik problemler, Dermatolojik problemler, madde bağımlılığı  vb.  olarak sayılabilir.

 

     Erken  puberte ve  Gecikmiş puberte belirtileri:

Kızlarda: Meme başı  büyümesi (< 8 yaş - > 13 yaş ), Pubik kıllanma artışı  (< 9yaş -> 14 yaş), Adet görme zamanı  ( < 10.5  yaş - > 16 yaş)

Erkeklerde:  Cinsel Gelişme  bulgularının başlaması ( < 9 yaş->14 yaş )

** Adolesanda puberte  belirtileri 14 yaşına kadar başlamamışsa ve bu durum adölesanı psikolojik olarak  çok olumsuz  etkiliyorsa puberteyi başlatmak için ilaç tedavisi başlanabilir.

MADDE BAĞIMLILIĞI

Adolesan döneminde çocuklar yeni şeyleri denemeyi sevdiği bir dönem olduğundan  bu dönemde çocuklarda  alkol, sigara ve uyuşturucu  bağımlılık gelişmesi riski  fazladır.

     Madde bağımlılığı  belirtileri: ,  Kişilik değişikliği, ruhsal durumda ani değişiklikler,  İştahsızlık, kırmızı ve şiş gözler, sürekli öksürük, sık tekrarlayan sağlıkla  sorunları, kendine güvensizlik, depresyon, muhakeme etme ve karar verme yeteneklerinin kaybolması,  Çevreye ilgisizlik, sorumsuz davranışlar, Ailede ve okulda sürekli kavga etme, tartışma ve kuralları önemsememe, ev veya okul ile ilişkisi olmayan yeni arkadaşlar edinme, sıradışı giyinme,  müzik dinleme vb.

POLİKİSTİK  OVER  SENDROMU

 Tanı kısaca  oligomenore, hiper androjenik bulgular (kıllanma, ses  kalınlaşması  vb.) ve  USG’de overlerde kistik görülmesi bulgularından ikisinin görülmesi ile konur.

Klinik : Hirsutizm, Adet düzensizlikleri , Body mass’in artması,  tip 2 DM,  Şişmanlık, Akne, Akantosiz Nigrikans ve Alopesi en sık görülen bulgulardır.

Tedavi: Klinik şikayetlere göre hormon replesmanı ve diğer destek tedavileri verilir.

JİNEKOMASTİ

Jinekomasti erkeklerde kızlarda olduğu gibi  meme areolası altındaki dokunun tomurcuk şeklinde büyümesidir. Şişmanlıkta görülen meme büyümesi jinekomasti değildir. Erkek ergenlerde hormon artışına bağlı görülen memenin büyümesi genelde iyi huyludur. Nedeni muhtemelen fazla salgılanan testesteronun gibi androjenlerin kısmi olarak östrojene dönüşmesidir.  Tedavi gerektirmez ve genellikle 12-18 ay içinde kendiliğinden kaybolur.. Bazen ilaç kullanımına bağlı olarakta görülebilir.

AKNE (SİVİLCE)

Fazla salgılanan hormonların etkisiyle artan yağ bezleri nin bu gözenekleri tıkamasıyla oluşur.

En sık  Yüz, gövde ve sırtın üst kısmında görülür. Skar ve iz bırakan yaygın akneler mutlaka cildiye uzmanı tarafından tedavi edilmelidir. Aksi halde giderilemeyen ciddi kozmetik problemlere neden olular.

YEME BOZUKLUKLARI

 Obezite:

  Adölesanlarda çevresel faktörlere bağlı olarak gerek fazla yeme gereksede abur cubur gazlı içecek gibi ürünlerin fazla tüketilmesi   sonucu gelişir. Obezite gelişmesinde ailesel ve hormonal özellikler, beslenme alışkanlıkları, psikolojik sorunlar ve sosyo-ekonomik durum etkilidir. Diyet ve beslenme alışkanlığının düzeltilmesi ile tedavi edilebilir. Özellikle erken çocukluk döneminde görülen obeziteler ömür boyu kalıcı olurlar.

 

Anoreksiya Nervoza :

Özellikle kızlarda  kendileri zayıf olmalarına rağmen, algı problemleri nedeniyle  kendilerini aşırı şişman algılamaları sonucu kilo alma korkusu ile yetersizlik veya kilo kaybı vardır. Zayılık nedeniyle amenore ptoblemi yaşarlar. Tedavisi oldukça zordur ve çoğu kez tekrarlar ve hastanede yatırılarak tedavi edilmelidirler.

 

Bulimia Nervoza (Yediğini İsteyerek çıkarma Hastalığı):

 Bu hastalarda atak şeklinde Tekrarlayan tıkanırcasına yeme  ve sonrasında kendi kendisini kusturma şeklinde olan durum söz konusudur. Bireyler kilo almamak için  kendilerini kusmaya zorlarlar .  Bu hastalar aşırı egzersiz ve  yememe dönemleri sonrasında yeme atakları görülür. 



2791 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

İŞTAHSIZLIK (BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA) - 28/02/2019
İŞTAHSIZLIK (BEBEKLERDE VE ÇOCUKLARDA)
HIV/AIDS HAKKINDA DETAYLI BİLGİ - 06/12/2018
TÜRKİYE'DE VE DÜNYADA HIV/AIDS HAKKINDA DETAYLI BİLGİ
KÖŞE YAZILARI İÇİN BURAYA TIKLAYINIZ - 27/04/2015
KİMLERDE İMMÜN YETMEZLİK DÜŞÜNÜLMELİ - 16/04/2015
İMMÜN YETMEZLİK
REÇETE NASIL YAZILIR? PÜF NOKTALARI - 16/04/2015
REÇETE NASIL YAZILIR?
ANAL FİSSUR - 16/04/2015
ANAL FİSSUR
BAĞIRSAK PARAZİTLERİ - 16/04/2015
BAĞIRSAK PARAZİTLERİ
RAŞİTİZM VE D VİTAMİNİ PROFLAKSİSİ - 16/04/2015
RAŞİTİZM VE D VİTAMİNİ PROFLAKSİSİ
KABIZLIK (KONSTİPAYON) - 16/04/2015
KABIZLIK
 Devamı
Üyelik Girişi
ATED DERNEĞİ
BİZİ TAKİP EDİNİZ
Eğer HEKİM İseniz
BİZİ
İNSTAGRAM
FACEBOOK ve TWİTTER'dan
TAKİP edebilirsiniz




OTOMATİK PERSENTİL HESAPLAMA PROGRAMI
BEBEK GELİŞİM TAKİBİ
FOTOTERAPİ SINIRLARI

FOTOTERAPİ VE EXCHANGE SINIRLARI

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi52
Bugün Toplam3410
Toplam Ziyaret8856190