*********
YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONLARI KLİNİK BELİRTİLERİ SELÜLİT YUMUŞAK DOKU ENFEKSİYONLARI KLİNİK BELİRTİLERİ SELÜLİT: En sık görülen klasik cilt enfeksiyonudur. Lokal duyarlılık, ağrı, ödem ve eritem ile tanınır. İnfekte cilt ile sağlam cilt arasında genellikle net bir eritem hattı vardır.
ABSE: Abse, dermis veya subkutiste yani derinin derin kısımlarında içinde cerahat bulunan bir kitledir. Genellikle eritemli bir şişlik görülür.
FRONKÜL (ÇIBAN) Kıl follikülünün stafilokoksik bir absesidir. Ortasında kıl ostiumuna uyan bir yerde beyaz veya gri bir tıkaç gösteren fındık veya ceviz iriliğinde akut inflamasyon gösterir. Zamanla tıkacı atılır ve içindeki cerahat boşalır. İnflamasyon şiddetli ise skar bırakabilir.
İMPETİGO: En sık 2-5 yaş arasında yüzde, bacaklarda ve kollarda kaşıntılı, yüzeyi bal sarısı renginde kurutla kaplı sarı veya gri kabuklu parlak kırmızı yaralar şeklinde kendini gösterir. Papül şeklinde başlar, etrafı eritemle çevrilir, papülo veziküler şekilden sonra 4-6 günde kabuklaşır.
Genelde burun veya çenede parlak kırmızı bir benek belirir, genişler sıcak ve ağrılı bir hal alır. Sağlam deriden keskin bir sınırla ayrılır. Buna ateş, üşüme, kas krampları ve titreme eşlik eder. İkinci sıklıkta da bacaklarda görülür.
DİABETİK AYAK: Diabetik ayak yaralarında ve dekübitüs ülserlerinde enfeksiyon genellikle karışık bir flora içerir. Tedavi stafilakoklara, anaeroblara ve gram negatif çomaklara yönelik olmalıdır.
PARONİŞİ: Tırnak çevresinin enfeksiyonudur. Hafif vakalarda topikal antibiyotik tedavisi yeterlidir. Şiddetli olgularda sistemik antibiyotik tedavisinin yanı sıra apse drenajı gerekir. tedavi verilmez.
DAHA GENİŞ ve GÜNCEL HALİ İÇİN |
2155 kez okundu
YorumlarHenüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın |