*********
  • Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/pages/Do%C3%A7Dr-%C4%B0lyas-Yolba%C5%9F/1564898690430554
  • https://twitter.com/ilyasyolbas
  • https://www.instagram.com/prof.dr.ilyasyolbas
......Çocuk-ve-Yetişkin.... .......HASTALIKLAR........ ....ARŞİVİ....
Hava Durumu
Ürün ve Hizmetler
Anket
TEMEL AİLE HEKİMLİĞİ KİTABINI HEKİM ARKADAŞLARINIZA ÖNERİR MİSİNİZ?
HEKİMLERE ÖNERİLER

HEKİMLERE ÖNERİLER

** İyi bir hekim olmak istiyorsanız bir kitabı baştan sona okumak yerine karşılaştığınız veya karşılaşacağınız hastalıklarla ilgili birkaç kitap veya derleme okumak hem bilgilerinizi pekiştirecek hemde kalıcı olacaktır. Unutmayın hasta görmeden öğreneceğiniz bilgilerin çok büyük çoğunluğunu birkaç hafta içinde unutursunuz. Çünkü hekimlik pratik yapılarak öğrenilecek bir meslektir. Örneğin pediatri yan dal sınavında çok iyi derece yapabilirsiniz ama bu sizin iyi bir hekim olduğunuzu göstermez.

** Eğer çok çok iyi bir hekim olmak istiyorsanız o zaman her karşılaştığınız hastalıkla ilgili (O hastalığı iyi bilseniz bile ) o anda kitaba bakarsınız.

   ** Altı yıllık tıp eğitiminden sonra her hekim öncelikle iyi bir pratisyen hekim olmalıdır.

   ** Hekim, pratisyenken karşılaşacağı her şeyi öğrenci iken öğrenmelidir. Pratisyen hekimlik  yapmayacağım denmemelidir. Çünkü hekim hangi branş uzmanı olursa olsun öncelikle iyi bir pratisyen hekim kadar temel bilgisi olmalıdır. Yoksa ne kendine ne hastalarına nede ailesine hekim olarak yeterince faydalı olamaz. 

** Hekimin en önemli görevi öncelikle kendini, hekim arkadaşlarını ve personelini riske atmamak ve korumaktır.( Adli vakalar, kayıtsız müdahaleler vb. durumlarda) Yaptığı tüm işlemler yasalara uygun ve kayıtlı olmalıdır.

   ** Kesinlikle etik davranmalı, hekim arkadaşını hastalara karşı kesinlikle kötülememeli yada suçlamamalıdır. Meslektaşlarına yada birinci derece yakınlarına gerekli ilgiyi göstermeli ve ücret talep etmemelidir. (En azından diğer meslekler kadar, polis öğretmen vb.)

   ** Hekim duruşuyla ve konuşmasıyla hastaya her zaman güven vermelidir. Varsa eksiği kısa zamanda gidermelidir. Gereğinde hastaları meslektaşlarına danışmalıdır. Kesinlikle güvensizlik veren konuşma tarzı ve davranışlardan kaçınmalıdır.

   ** Hastaya ve yakınlarına gerekli bilgiyi vermeli hasta kötü ise kötü olduğu söylenmelidir. ( Hastanız şu an iyi gözüküyor ama şu şu gibi kötü şeyler her an olabilir vb.) Aksi takdirde hastamız iyi idi neden öldü. Madem kötü idi neden sevk etmediniz gibi tepkilerle karşılaşabilir. Hastaya gereksiz ümit vermemelidir. ( Kötü olan hastaya hastanız iyi, bir şey olmaz dememeli). Gereksiz fazla bilgi verip aileyi telaşlandırmamalıdır. Emin olmadıkça düşündüğü uç ön tanıları ( Kanser, İKK MI vb) hastaya veya ailesine söylememelidir. 

   ** Hekim kesinlikle kendini aşan durumlarda hastayı sevk etmeli veya uygun şekilde yönlendirmelidir. Ucuz kahramanlıklardan kaçınmalı yetkisi olmadığı müdahalelerde bulunmamalıdır. Yazamayacağı ilacı yazmamalıdır. Hastaya zaman kaybettirmemelidir.

   ** Çalıştığı ortamda her zaman çalıştığı personelle iyi ilişkiler kurmalı ama iş konusunda kesinlikle taviz verilmemelidir. Kontrolü her zaman elinde tutmalıdır. Laubaliliğe pirim vermemelidir. Çünkü tüm aksaklıklarda tek sorumlu hekimin kendisidir.

   ** Hekim NG takma, foley sonda takma, pansuman yapma, damar yolu açma, entübe etme, airway takma, sütür atma, enjeksiyon yapma gibi temel işlemleri pratik ve teorik olarak çok iyi bilmelidir. Mezun olmadan önce bunları en az bir kaç kez yapmış olmalıdır. Bunları sonradan sağlık personelinden öğrenmemelidir.

 


BU BİLGİLER 
TEMEL AİLE HEKİMİ tanı tedavi rehberi
VE PEDİATRİST tanı tedavi El kitabı
 KİTAPLARIMDAN
  DERLENMİŞTİR.

DAHA GENİŞ ve GÜNCEL HALİ İÇİN

KITAPLARIMA VEYA   ANASAYFAYA BAKINIZ


  
2136 kez okundu

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın
Üyelik Girişi
ATED DERNEĞİ
BİZİ TAKİP EDİNİZ
Eğer HEKİM İseniz
BİZİ
İNSTAGRAM
FACEBOOK ve TWİTTER'dan
TAKİP edebilirsiniz




OTOMATİK PERSENTİL HESAPLAMA PROGRAMI
BEBEK GELİŞİM TAKİBİ
FOTOTERAPİ SINIRLARI

FOTOTERAPİ VE EXCHANGE SINIRLARI

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYIN

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ

SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
SATIN ALMAK İÇİN TIKLAYINIZ
Ziyaret Bilgileri
Aktif Ziyaretçi84
Bugün Toplam4264
Toplam Ziyaret8857044